Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на руски тръбен газ за Европа може да спадне наполовина през 2023 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

Износът на руски тръбен газ за Европа може да спадне наполовина през 2023 г.

Износът на природен газ по тръбопроводи за Европа от руския енергиен гигант "Газпром" намаля през октомври с 2,4% спрямо септември, показват изчисления на Ройтерс, базирани на обеми, доставени през Украйна и Турция.

Ако доставките се запазят на приблизително същото ниво през ноември и декември, износът на "Газпром" за Европа през 2023 г. ще намалее наполовина до 28-29 млрд. куб. метра, показват изчисленията на агенцията.

Средният дневен износ по тръбопроводи през октомври е спаднал до 88,4 млн. куб. м от 90,6 млн. куб. м през септември, показват изчисления, базирани на данни от европейската група за пренос на газ Entsog и ежедневните доклади на "Газпром" за транзита на газ през Украйна.

Измервателният пункт Суджа на руско-украинската граница, както и газопроводът "Турски поток", който пресича Черно море, са единствените функциониращи маршрути за пренос на руски газ към Европа, напомня Ройтерс.

Преди време "Газпром" спря официалното публикуване на данни за своя износ.

Общите доставки на природен газ от "Газпром" за ЕС през тръбопроводи възлизат на около 2,74 млрд. куб. м през октомври. Тези доставки са на приблизително същото ниво като през септември, когато те бяха в размер на 2,72 млрд. куб. метра.

От тях около 1,45 млрд. куб. м, или 46,6 млн. куб. м на ден, са изпратени през "Турски поток".

Износът на руски газ по тръбопроводи за Европа възлиза на около 23 млрд. куб. м през януари-октомври тази година, като за цялата 2022 г. възлизаше на общо на 62 млрд. куб. м.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна