Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И.ф. главен прокурор предложи на регионалния министър да инициира дело за собствеността на храма

Сарафов сезира МРРБ: Държавата може да атакува в съда собствеността на Руската църква

Снимка: БТА

Изпълняващият функциите главeн Борислав Сарафов прокурор сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Руската църква в столицата, на българската държава. На среща с министър Андрей Цеков Сарафов предостави 4 тома документи в помощ на юристите на ведомството.

Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството след срещата с обвинител номер едно. 

На среща в кабинета на главния прокурор Сарафов разяснил на Цеков установеното от прокурорската проверка.

МРРБ може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", стана ясно от думите на Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура (ВАП).

Малинов добави, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Сарафов е предоставил четири тона с доказателства, оборващи твърдението, че храмът не е българска собственост. Проверка на ВАП е установила, че например, след бомбардировките през 1944 година две трети от средствата за ремонта на църквата са били дадени от българската държава, каза прокурор Виктор Малинов.

По думите му няма достатъчно доказателства и че руското посолство е правоприемник на имперска Русия.

Министърът на регионалното развитие не се ангажира с конкретен отговор на въпроса ще бъде ли инициирано дело.

Той обясни, че на ведомството му е необходимо около месец, за да прегледа документите и да прецени дали те дават достатъчно основание с казуса да бъде сезиран съда.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна