Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес и Пере Арагонес се договориха за закон за амнистията

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес и Републиканска лява партия на Каталуния на регионалния премиер Пере Арагонес постигнаха споразумение за приемането на закон за амнистията. Той ще оневини каталунските сепаратисти, които организираха и проведоха незаконния референдум за независимост на Каталуния и ще позволи на избягалите политици като Карлес Пучдемон да се завърнат в страната.

Санчес и Арагонес са постигнали съгласие по основните точки в Закона за амнистията, а екипите им ще довършат детайлите относно "политическите и икономическите въпроси", които сепаратистите настояват да бъдат включени преди той да бъде внесен за разглеждане в Конгреса. 

Ако това се случи до края на седмицата, ще се подпише и споразумение за подкрепа между двете партии, след което кандидатурата на Педро Санчес за нов мандат като премиер на страната може да бъде подложена на дебати в пленарна зала. 

Очакванията на социалистите са това да се случи следващата или по-следващата седмица, тъй като крайният срок е 27 ноември, след който ако няма избран премиер, кралят ще обяви провеждането на нови предсрочни парламентарни избори на 14 януари следващата година. 

Според министъра на отбраната Маргарита Роблес няма никакви пречки пред кандидатурата на Санчес, въпреки, че преговорите с партията на Пучдемон „Заедно за Каталуния“ все още не са приключили. 

В понеделник в Европейския парламент в Брюксел е бил представител на социалистите, който е преговарял с Пучдемон, но до окончателно споразумение за подкрепа на Санчес не се е стигнало. 

Според хората на Санчес вторият мандат вече му е сигурен, а според опозиционния лидер на консервативната „Народна партия“ Алберто Фейхоо това е „изборна измама“ и „капитулация на достойнството на испанците".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени