Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с машините и в София

| обновено на 05.11.23 в 13:29
Снимка: Ани Петрова

"Имаме констативни протоколи на 2 машини - в "Триадица" и в "Изгрев", с които е преустановено машинното гласуване. Има и в други райони - "Оборище", "Кремиковци", "Красно село", в които очакваме това да се случи". Това съобщи да БНР Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия.

Сериозни проблеми с машинното гласуване има в около 100 секции в столицата. Избирателната активност към 11:00 ч. е 6,5%. 

1 639 са секционните комисии в столицата. Над 4 900 са членовете на тези комисии, които ще предават изборни книжа. В 18 от 22 района балотажът за кмет ще бъде между кандидатите на коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ-СС. За кмет на града се състезават Ваня Григорова от местна коалиция “БСП за България” и Васил Терзиев, подкрепен от коалиция ПП-ДБ-СС. 

"До 7:30 ч. всички избирателни комисии бяха отворени и започнали работа. Сигналите, които в последствие започнаха, са свързани основно с машините- че не излиза бюлетина или излиза бяла или само част от бюлетината. Също има случаи, в които машината не изкарва бюлетини. Излиза, че "има проблем със сесията". Някои избиратели са допуснати за втори път".

Има и твърдения, че избиратели, направили и двата вида избор, са получили отпечатана от машината само една бюлетина, допълни Витанова.

За лишаване от право на глас сигнализира нашата слушателка Галена Георгиева. Машината за гласуване е принтирала само една от двете подадени от нея бюлетини: 

"Пристъпвам към машинното гласуване. Давам съгласие, че искам да гласувам и за районен, и за общински кмет, при което ми излиза на принтера само за общински кмет. Другата бюлетина не ми излиза.

Хората ми обясняват, че това се е случвало и преди мен и аз ги попитах - защо не спрете машината тогава? Аз как да гласувам за районен? И те ми казват, че не мога да гласувам повече, защото съм гласувала вече и ме убеждават, че машината имала памет, която се надяват да е запазила моя глас.

Аз нямам представа, тази памет дали се гледа и от кого се гледа и по какъв начин точно се засичат разликите между гласовете в урната и паметта на машината. Това се случва 189-та секция, 4-та гимназия - Френска гимназия. По този начин изглеждат нещата, че са нагласени. Единият глас всъщност, на всички, които гласуват машинно или дори и да не е на всички, на всеки втори или всеки трети, той не се отчита", разказа Георгиева.

За куриозен случай при гласуването в столицата съобщи БНТ - жена скъса бюлетината на майка си в секция във Френската гимназия в София. Видяла, че майка ѝ е гласувала грешно и скъсала бюлетината. Вотът е бил анулиран.

Оспорвана битка се очертава в ж.к "Люлин", където след първия тур, разликата е между сегашния кмет Милко Младенов от ГЕРБ и Георги Тодоров от ПП-ДБ и "Спаси София" е само 5 гласа. Балотаж има и в район "Банкя" - там борбата ще бъде между Рангел Марков и Антон Бранков от "Възраждане". В "Оборище" преди балотажа бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП-ДБ и "Спаси София" водеше пред кандидата на ГЕРБ Йоана Драгнева с убедително мнозинство.

Изборните книжа ще се приемат в столичната зала "Арена - София".
По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна