Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Божанова е назначена за председател на Селскостопанската академия

Снимка: БТА

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков на длъжността председател на Селскостопанската академия е назначена проф. д-р Виолета Божанова.

Назначението е във връзка с доклад на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия. 

Проф. д-р Виолета Божанова досега е заемала поста заместник-председател на Селскостопанска академия. Тя притежава докторска степен по „Селекция на културните растения“ и е професор в Института по полски култури (ИПК) – гр. Чирпан. Има дългогодишен административен и експертен опит. Председател е на Издателския съвет на ССА и на Постоянната комисия по иновации и технологии към Академията. Автор е на над 90 научни публикации, съавтор е на 4 сорта твърда и 1 сорт обикновена пшеница, 4 технологии и 1 методология. Хоноруван преподавател е в Тракийския Университет – Стара Загора от 2009 г. до сега.
Досега професор Божанова беше заместник на освободения от поста професор Мартин Банов. Той и заместник-директорката на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно са понижавали категорията на земеделски земи, за да могат върху тях да се изграждат фотоволтаични мощности. Пред Софийския градски съд, който ги освободи под парична гаранция, Банов и Пенкова отрекоха да са извършвали престъпления.  

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна