Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителите на ЦРУ и Мосад са обсъдили заложническата криза в Газа с премиера на Катар

Газа, 15.10.2023 г.
Снимка: БТА

Ръководителите на ЦРУ и Мосад са се срещнали с премиера на Катар в Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на заложници и пауза в боевете, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, информиран за срещата.

Тристранната среща е събрала заинтересованите страни на една маса в реално време, за да ускори процеса, съобщи Ройтерс. Това става, след като катарски посредници се срещнаха с представители на политическото крило на "Хамас". Катар, където са базирани няколко политически лидери на радикалното палестинско движение, ръководи усилията за посредничество между групировката и израелски служители за освобождаването на заложниците.

В същото време високопоставени представители на "Хамас" са се срещнали в Кайро с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви за Би Би Си, че администрацията на Джо Байдън ще продължи да разговаря с Израел за необходимостта от хуманитарни паузи в Газа.

По повод на информациите за интензивни задкулисни преговори за това как да се осигури освобождаването на около 240 заложници, взети на 7 октомври, Кърби коментира, че за тази цел ще бъде необходима много по-дълга хуманитарна пауза, ако не и с дни, за безопасното преминаване на заложниците, след като бъдат освободени и да им се даде възможност да потърсят медицински грижи и да се съберат отново с близките си.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна