Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии и въздушни удари срещу болници в Ивицата Газа

Снимка: АП/БТА

Палестински източници съобщават за множество експлозии и въздушни удари срещу болници в Ивицата Газа, както и за голям брой жертви и ранени. Това става на фона на обявените от Израел 4-часови паузи в бойните действия срещу "Хамас". 

Световната здравна организация потвърди съобщенията, че най-голямата болница в ивицата Газа - "Аш Шифа", е била бомбардирана. 

"Получаваме данни за все повече болници, които спират дейност. Последната ми информация е за 20 здравни заведения, които вече не функционират", заяви още говорителката на СЗО Маргарет Харис. 

Палестински източници съобщиха и за обстрел срещу още две болници в Газа като около тях са забелязани танкове. 

Около 50 души са загинали при удари и по училище, съобщи директорът на болница "Аш Шифа", където са били откарани пострадалите. Израел твърди, че нанася удари по болниците, тъй като под тях има тунели на "Хамас". 

По-рано в Тел Авив и околностите прозвучаха предупредителни сирени на фона на изявлението на "Хамас", в което се казва, че изстрелва ракети дълбоко във вътрешността на Израел. Групировката определи обстрела като отговор на нарастващия брой цивилни жертви в Ивицата Газа.

В същото време израелските военни подчертаха, че 4-часовите прекъсвания в офанзивата са тактически и локални с цел облекчаване на положението на мирните жители и не става дума за цялостно примирие в настъплението срещу "Хамас". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна