Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен проект ще модернизира обществения транспорт в Кипър

Снимка: архив

В Кипър започва мащабен проект на стойност 62 млн. евро за модернизация на инфраструктурата на обществения транспорт. Целта е постигане на устойчива градска мобилност, подобряване на трафика и пътната безопасност, казаха от Министерството на транспорта след подписването на договора за него.

В рамките на проекта ще бъдат инсталирани 4450 нови спирки, 350 от които са с интегрирани "умни" технологии, и ще бъдат обновени над 1000 съществуващи спирки. Новите съоръжения ще използват възобновяеми енергийни източници за осветлението и електронните табели. Те ще бъдат достъпни за хора с двигателни, зрителни и слухови увреждания. Освен тях ще бъдат изградени 200 велосипедни стойки и 20 велосипедни станции.

Обширният транспортен план ще се реализира в четири етапа, като първите нови спирки трябва да бъдат готови през април догодина. 65% от финансирането на проекта е от европейски фондове, а 35% - от национални.

Подобряването на инфраструктурата с модерни и удобни спирки ще направи обществения транспорт по-привлекателен и ще насърчи жителите на градовете да го използват по-широко, очакват от транспортното министерство.

Сега градските автобуси не са предпочитан начин за придвижване в Кипър. На тях се возят само 3% от населението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени