Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ендокринологът д-р Явор Асьов: Основната причина за диабета е начинът ни на живот!

Д-р Явор Асьов
Снимка: Личен архив

"Болестите на съвремието са все по-разпространени. Сред тях са затлъстяването, диабетът, а за честотата им основна причина е начинът на живот, който водим - подчерта пред Радио София д-р Явор Асьов, главен асистент в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска" и в катедра "Вътрешни болести" на Медицинския факултет при Медицинския университет, София, сертифициран национален експерт за лечението на затлъстяването от Европейската Асоциация за Изследване на Затлъстяването (EASO). - Битката е трудна и с тях все по-често ще се срещат и лекари от други специалности".

В ефир той обясни някои от най-модерните способи за лечение на метаболитния синдром и на захарния диабет тип 2.

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболяване, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инсулин, припомнят от Александровска болница.

По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, УМБАЛ "Александровска" ще участва в национална скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин до края на месеца.

Изследванията са насочени към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет.

Посланието на кампанията: "Не чакай диабета, изследвай се днес!" е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Инициативата е на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната.

Записването започна онлайн на www.healthedu.eu, а от днес се включва и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи).

  • Гликираният хемоглобин показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за контрол на диабета. Методът се използва и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно състояние като нарушен глюкозен толеранс.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина с диабет (родител, брат, сестра); повишено кръвно налягане; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на симптоми, характерни за диабета като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаванена тегло; възраст над 45 години.

Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката) и за него не се изисква специална подготовка. Резултатът е видим веднага.

Изследванията и консултациите ще се провеждат от 16.00 до 18.30ч. по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска", който се намира на първия етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна