Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция получават най-много пари за управлението на миграционните потоци

Снимка: archive

Гърция и България получават най-много извънредни средства от Европейската комисия за укрепване на управлението на миграционните потоци, съобщават от Министерството по миграцията в Атина.

Гърция получава в помощ 42 милиона и 400 хиляди  евро, а България 37 милиона и 300 хиляди евро специално финансиране за нарастващите предизвикателства, свързани с миграцията. Общо 12 европейски страни са включени в това допълнително финансиране. Тази подкрепа се отпуска след настоятелно обръщение на председателят на комисията Урсула фон дер Лайен във връзка с финансиране по линията на фондовете в областта на вътрешните работи.

В Гърция и България се финансира създаване на софтуер за обмен и обработка на данните на граничните пунктове, както и мобилно оборудване за откриване.

В двете страни се финансира също осигуряване на приемни и семейни грижи и полуавтономен начин на живот на младежите от миграционните потоци.

Средствата се отпускат след приети от Европейската комисия проекти по реализиране на средствата и с изпълнението са ангажирани съответните държавни органи, като за Гърция това е министерството по миграция. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна