Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия и еврозоната

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори както за Германия, така и за цялата еврозоната, се подобриха изненадващо силно през ноември до 8-месечни върхове.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, които предполагат, че най-голямата икономика в Европа е достигнала повратна точка на фона на повишени икономически очаквания, съчетани със значително по-оптимистични перспективи за германския индустриален сектор, както и за вътрешните и външните фондови борси (пазари на акции).

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през ноември с 10,9 пункта до +9,8 пункта (от -1,1 пункта през ноември), докато осреднените очаквания за по-скромно подобрение до +5,0 пункта. Това е най-високото ниво на индекса март насам и първото излизане на позитивна територия от месец април.

Индексът на очакванията се повишава за четвърти пореден месец, което предполага, че респондентите очакват икономическата ситуация в Германия да се подобри през следващите шест месеца.

В същото време оценката на текущата икономическа ситуация в Германия предполага признаци на стабилизиране, като съответният индикатор се повиши слабо с 0,1 пункта до -79,8 пункта, след като през октомври достигна най-ниско ниво от август 2020 г. (-79,9 пункта).

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Икономическите очаквания за Германия отново се повишиха. В същото време оценката за настоящата ситуация остава непроменена на ниско ниво. Тези наблюдения подкрепят впечатлението, че икономическото развитие в Германия е достигнало дъното", отбеляза президентът на ZEW професор Ахим Вамбах и добави:

"Непроменената оценка за настоящата ситуация е особено забележителна предвид влошаването на оценката за цялостната икономическа ситуация в еврозоната. Повишените икономически очаквания са придружени от значително по-оптимистични перспективи за германския индустриален сектор и както вътрешните, така и външните фондови пазари. Инфлацията и краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти също изглежда са достигнали повратни точки в очакванията".

Нагласите на експертите на финансовия пазар относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха съществено през ноември. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, скочи с 11,5 пункта, достигайки +13,8 пункта, след като месец по-рано излезе на позитивна територия за първи път от април насам. Индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, обаче спадна с 9,4 пункта до -61,8 пункта, докато индексът на инфлационните очаквания се повиши с 4,8 пункта до ниво от -72,7 пункта. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна