Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електромобили и чиста енергия – фокус в кипърския ПВУ

Снимка: БГНЕС

Нови мерки, насърчаващи използването на електромобили и чиста енергия, са включени в актуализирания план на Кипър за възстановяване и устойчивост, който беше одобрен от Европейската комисия в четвъртък. 

Промените ще дадат допълнителен тласък за зеления преход в страната. 

Две нови реформи, пет подобрени и две нови инвестиции влизат в добавената енергийна глава в кипърския план. Те са в съответствие с целите на програмата на Европейския съюз /REPowerEU/ за отказ от изкопаеми горива, се посочва в съобщението от Брюксел. 

Проектите са свързани с надграждане на енергийната мрежа в Кипър, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и спестяването на енергия в обществени и частни сгради. 

Нарастват средствата, с които ще бъде стимулирано използването на електрически коли. Нови инвестиционни програми ще насърчават участието на бизнеса в научно-изследователски и иновационни дейности за чиста енергия. 

С добавянето на специалния енергиен фонд делът на средствата в плана в подкрепа на зеления преход и постигането на климатичните цели се увеличава от 41% на 45%. 

Ревизираният план на Кипър за възстановяване и устойчивост е на стойност 1,22 млрд. евро. След дадената му от Еврокомисията положителна оценка Съветът на ЕС разполага с около 4 седмици, за да го одобри за финансиране. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна