Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен екип от чужбина ще помага на Кипър в разкритията за пране на пари на руски олигарси

Снимка: БГНЕС

Специален експертен екип от чужбина идва в Кипър, за да подпомогне кипърските власти в разследването на въпросите, придобили публичност от международния журналистически доклад "Поверително в Кипър", съобщи президентът Никос Христодулидис днес. Разкритията за пране на пари на руски олигарси през средиземноморската държава ще бъдат обсъдени в сряда в европейския и в националния парламенти.

Независимите чуждестранни експерти пристигат по искане на президента Никос Христодулидис, който снощи е получил положителен отговор на молбата си. Участието им е в контекста на нулевата толерантност на правителството към подобни явления, заяви той днес.

Според международното журналистическо разследване "Поверително от Кипър" адвокати и финансисти на острова са замесени със санкционирани руски олигарси. Констатациите от доклада ще бъдат обсъдени в сряда на пленарната сесия на Европейския парламент, на която ще присъстват също представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Пълно разследване на "най-новия скандал с пране на пари в Европа" поиска евродепутатът от Финландия Еро Хейналуома, преговарящ на Европейския парламент по новото законодателство срещу прането на пари. Той подчерта, че Европа спешно се нуждае от по-строги правила и в момента се работи по споразумение, което ще затегне мерките срещу заобикалянето на санкциите от страна на олигарси и тези, които ги улесняват. То трябва да бъде завършено до края на годината.

Дебати по международното разследване ще има в сряда и в парламента в Никозия.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!