Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въведение Богородично е - Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж

Снимка: БТА

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично - денят, в който тригодишната Мария е въведена в Ерусалимския храм. Богословът Ангел Карадаков обясни:

"Първосвещеник Захария в храма въвежда Пресветата Богородица в Светая Светих, където влиза веднъж в годината само първосвещеникът. Тогава праведните родители принасят дарове и жертви на Бога, след като са получили благословение от свещениците. Света Богородица заживява в храма, където се и учи и обучава".

От 1929 година Въведение Богородично се почита от българите като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Днес по традиция се ходи семейно на църква. Децата се причестяват.

"Този празник е важен, защото носи посланието за това да почитаме родителите си, да уважаваме роднините си и да възпитаваме децата си във вярата. Само по този начин можем да помогнем на обществото ни да стане по добро - когато имаме добри духовни основи".

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в калоферския  девически манастир „Въведение Богородично“. Манастирът е известен като люлка на девическото образование у нас през XVIII и XIX век. От всички краища на България идвали момичета да се обучават и после откривали по родните си места първите девически училища. Църквата е строена от брациговският майстор Иван Боянин. Стенописите, правени през 1960 г., са дело на местния художник Кирил Кънчев.

На празника Въведение Богородично, който е Ден на християнското семейство, традиционно във Враца ще бъде дадено началото на местната благотворителна кампания "Осинови врачанско семейство".

За 21-ви път кампанията ще събере подаръци за деца от социално слаби семейства. Те ще получат дрехи, обувки, учебни помагала и играчки. Необходимото за всяко дете е определено от социалните служби. Подаръци ще има за над 100 деца между 2 и 7 години. Голяма част от тях са със специални образователни потребности. Нуждите са описани на коледни картички, с които ще бъде украсена празничната елха в Дома на науката и техниката във Враца. Дарителите символично осиновяват необходимото за деца. Подаръците се събират до средата на декември, а Дядо Коледа ги разнася по домовете за Рождественските празници. Досега кампанията  е зарадвала над 2000 врачански деца.

В Кърджали празникът ще бъде отбелязан в Регионалния исторически музей от 11.30 ч. с публична лекция по темата на д-р Мария Спиридонова, представяне на иконата "Въведение Богородично" от фонда на музея и специална програма, подготвена от второкласници от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в областния град.

Театърът в Силистра продава по повод празника промоционални билети за комедията „Свекърва“, с режисьор Орлин Дяков, която ще се играе тази вечер. 
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.