Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на НЗОК за догодина

Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса за догодина. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се правят реформи в системата. 

За първи път бюджетът на НЗОК надхвърля 8 млрд. лева. Сумата е с над 1 млрд. лева над тазгодишния бюджет, а най-голямото перо е отделено за болнична помощ. 

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обърна внимание, че догодина ще има повече пари за профилактика.

"Тук насърчаваме и гражданите да отидат на профилактичен преглед, и да изтеглят електронното си досие с помощта на личния си лекар, и така да могат и в бъдеще всъщност да получават нотификации за различни манипулации, било то в болничната и извънболничната помощ", обясни той.

Профилактиката е ключова за здравето на хората и те трябва да бъдат стимулирани да посещават личния си лекар и необходимите специалисти, които той препоръчва, допълни Михаил Околийски от Световната здравна организация.

"Към момента, според данните, с които разполагаме, около 38% от хората едва практикуват тези прегледи. Тоест мнозинството от хората не го правят", коментира Околийски.

В момента социалните партньори обсъждат бюджета на държавното обществено осигуряване. Предстоят и дебати по държавния бюджет за 2024 година. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна