Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Право на отговор: Служители от Държавна агенция "Архиви" с позиция за заплащането при тях

Снимка: Държавна агенция "Архиви"

По повод интервю с Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС в предаването "Неделя 150" по праграма "Хоризонт" на БНР, излъчено на 19 неомври, Инициативен комитет на служителите в Държавна агенция "Архиви" настояха за право на отговор, защото цитат от радио интервюто, впоследствие разпространен и от други медии, пряко засяга служителите в Държавна агенция "Архиви", а той е следният: "В културата една част от музейните и читалищните работници, библиотекари започват да взимат минимална работна заплата, шефове на отдели взимат колкото чистачката в Държавния архив. Това е срамно".

Действителния цитат от интервюто на г-н Биков по БНР от 19.11.2023 г., гласи: "В културата една част от музейни работници, библиотекари, читалищни дейци започват да взимат минимална работна заплата. В Държавния архив, където се съхранява цялата българска памет, шефове на отдели вземат колкото чистачката. Извинявайте, ама това е срамна работа".

От него става ясно, че думите на народния представител са представени по начин, който може да се тълкува изключително некоректно.

Като се позоваваме на правото си на отговор, искаме да изясним следните обстоятелства, които дават реална представа за състоянието на архивната система:

1. Средната заплата в Държавна агенция „Архиви“ за експертните длъжности е 1379 лв., а за специалистите 1245 лв. бруто. Нивото на трудовите възнаграждения е крайно ниско и обидно за високата квалификация на служителите. Те са на това равнище след последното увеличение от месец декември 2022 г., в размер на 10%. Това е крайно недостатъчно, за да се компенсират както високите изисквания към професията, така и значителната инфлация и скок на цените от последните две години. Това води до напускането на голям брой квалифицирани експерти и до невъзможността да бъдат наети на работа млади хора, които да бъдат обучени в извършването на високоспециализирани дейности. Почти всички нови кадри, които постъпват на работа, след време напускат и отиват в други държавни институции, които предлагат много по-примамливо заплащане и условия на труд.

2. В отделите „Държавен архив“ в страната хигиенисти няма – експертите и специалистите извършват и тези дейности. В София експертите и специалистите участват в бригади за почистване на архивохранилищата и прилежащите територии, както и за основните почиствания на административната сграда на ул. „Московска“ № 5.

3. Всички служители в Агенцията работят с амортизирана техника, с компютри, които са с операционна система Windows 7, някои с  Windows XP, и не се поддържат от Microsoft. Огромна част са на версия на офис пакетите от 2007 г.

4. През лятото температурата в работните помещения достига 37 градуса Целзий, а през зимата – 6 градуса Целзий.

5. Голяма част от сградния фонд също е амортизиран поради тоталната липса на средства за ремонти и елементарна поддръжка.

След направени редица анализи на възнагражденията и състоянието на държавните институции се налага категорично заключението, че единствената, която бива „оставяна на опашката“, е Държавна агенция „Архиви“. За нивото на финансиране на раздел „Политика в областта на архивното дело“ от страна на Министерския съвет няма да отваряме и дума – състоянието на институцията в момента е показателно. И е важно да отбележим, че изпълнените задачи и изобщо реализирането на политиките в областта на архивното дело, са резултат главно на работещите в Агенцията, които се справят с всички задачи при доста неблагоприятни условия и обстоятелства за работа. А Държавна агенция „Архиви“ е на пряко подчинение на Министерския съвет.

Накратко това е картината на реалността в архивната система. Всякакви други обяснения и внушения биха били излишни, тъй като фактите говорят сами по себе си, заключават от Държавна агенция "Архиви".

По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени