Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има проблем с механизма за взимане на решения в управляващото мнозинство"

Тома Биков: Подкрепата ни за правителството не е даденост

"ПП-ДБ-Спаси София трябва да потърси друг кандидат за председател на Столичния общински съвет. Борис Бонев не е приемлив за останалите формации"

| Интервю
Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството. Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Няма да приключи не защото се справя блестящо, а защото не виждам друга алтернатива. Това го крепи, но не бива да си мислим, че задължително му гарантира дълъг живот. Алтернативата често се появява изненадващо.

Посоката е, че ние ще подкрепим правителството. Но ако някой мисли, че тази подкрепа е даденост, просто бърка и ни подценява".

Има структурен проблем по отношение на механизма за взимане на решения, отбеляза той.

"Когато финансовият министър предложи бюджет, мнозинството в НС беше изненадано. Трябваше първо да се проведат разговори и да се види каква е общата воля на мнозинството, а не единствено на финансовия министър. След това да бъде предложен един бюджет, който да мине безпроблемно".

Дискутираха се големите параметри на бюджета, но този разговор не е приключил, обясни още Биков. 

"Един бюджет обхваща всички политики и сектори. Разговорите ще продължат по различините сектори. Има такива, които са подценени. Личното ми мнение е, че този на културата и медиите е силно подценен и аз не бих го подкрепил. В културата една част от музейни работници, библиотекари, читалищни дейци започват да взимат минимална работна заплата. В Държавния архив, където се съхранява цялата българска памет, шефове на отдели вземат колкото чистачката. Извинявайте, ама това е срамна работа.

Когато вдигаме с такъв устрем работната заплата, трябва да помислим за цялата структура над нея. Има обезкървяване на този сектор. Всеки по-инициативен човек от тази сфера се преквалифицира и става учител.

Какъв е приоритетът на този бюджет? Аз виждам само един и той е за 3% дефицит. Не може това да е основополагащото за един бюджет. Важното е да направим баланс между текущи разходи, но и такива за развитие - да инвестираме малко в бъдещето.

Капиталовата програма от няколко години е рекордна, но тя не се изпълнява, а служи като буфер за покриване на недостатъчната събираемост на приходи. В този бюджет има всички симптоми това отново да се случи.

Не мисля, че би било добре да се прекрои из основи бюджета между първо и второ четене. Тези разговори трябва да се проведат сега. На второ четене да правим по-скоро технически корекции, а не основополагащи размествания. Колегити от ПП-ДБ също имат интерс от това".

Финасовият министър е важна политическа фигура, но зависи от управляващото мнозинство, обясни Биков.

Имам чувството, че някои от основните министри се възприемат като началници на мнозинството, а това мнозинство няма началници, заяви Тома Биков. Той посочи, че Делян Пеевски изразява единствено позицията на ДПС. 

"Ние имаме своя. Тя не е заядлива, но ако това правителство не е в състояние да води страната към базова стабилност, какъв е смисълът да съществува?"

Той обясни, че в продължение на няколко месеца са водени разговори за дерогацията с ПП-ДБ. 

"При гласуването обаче нашите некоалиционни партньори получиха подкрепата на БСП и „Възраждане“, за да спасят дерогацията. Затова ние излязохме от залата. Това беше начин да седнем и да преговаряме. Но защо трябва да се случва така? 

Постигнатият сега компромис за дерогацията е в златната среда и е някакво постижение. Когато се подходи конструктивно, може да се намери пресечна точка". 

Никой не може да подмени състава на МС, ако няма мнозинство, коментира Това Биков твърденията, че при ротацията ГЕРБ ще настоява за свои кандидатури. 

"Няма как ние сами да вземем решение за състава.  Затова призовавам да се създадат механизми за взимане на решения в мнозинството. Процесът ще е по-бавен, но по-обмислен. Да се поставят въпросите първо на тези, които предстои да ги подкрепят, а не направо в пленарна зала".

Калин Стоянов е министър на правителството на господин Денков, коментира той твърденията, че вътрешният министър е кандидатура, посочена от ГЕРБ.

"Поводът за искането на оставката на министъра на вътрешните работи е несправянето със ситуацията при протеста срещу ръководството на БФС. За около 3 часа служителите на МВР успяха да овладеят протеста и да го прекратят? Какъв точно е провалът? 

Няма да си формирам мнението на база на клипчета. Беше обявено от МВР, че ще се направи проверка и ако някои е превишил правомощията си, ще получи наказание. В този протест присъстваше огромно количество криминални елементи. Да ги помолят да спрат ли трябваше, както направи Васил Терзиев? Къде е отговорността на Терзиев? Кметът на София трябва да координира действията с полицията преди началото на протеста. Протестиращите се оказаха с бомбички. Мястото също беше неподходящо.  

Някой гледал някакво клипче и иска оставката на вътрешния министър, а опозицията иска оставката на правителството за несправяне с националната сигурност. МВР е две трети от националната сигурност. 

Това правителство е с техен мандат и с министри, които казват, че са техни. Оказва се, че не било само с техни, а имало и други министри. ПП-ДБ правят внушение, че са вървяли задкулисни договорки.

Ако те поставят въпроса за ремонт на кабинета, ние също имаме предложения. Отчитаме министри, които са проблемни или не се справят, като този на спорта.

Един слон в стаята е Министерството на електронното управление. Няма ли там нещо съмнително, при положение, че този министър ходи с охрана? А зам.- министърът все още не е уволнен, въпреки че нанесе такива щети върху доверието в изборния процес, каквито никой не си е позволявал да нанесе".

Тома Биков анализира и мястото на ДПС.

"Те бяха поканени в това мнозинство по повод Конституцията, а този въпрос беше поставен от ПП-ДБ. По тяхна инициатива ДПС бяха поканени в монзинството. ДПС заявават, че не искат представители в изпълнителната власт. Но и не виждам разговор дали се върви към такъв формат".

Биков обясни защо Борис Бонев няма да получи подкрепа от ГЕРБ за поста на председател на Столичния общински съвет. 

"Господин Бонев всеки ден излиза и казва по телевизията, че не желае подкперата на ГЕРБ. Нелогично е да го подкрепим. Той търси подкрепа от БСП и „Възраждане“. Няма и да получи нашата подкрепа. Нямаме намерение да го молим да го подкрепим. Той не е приемлив за нито една оформация, освен ПП-ДБ- Спаси София. Трябва да проведат вътрешен разговор и да излъчат друг кандидат - да потърсят по-консенсусен човек в своите редици. Това е сериозно политическо предизвикателство. Господин Бонев трябва да отстъпи назад. 

Те са в позицията да търсят подкрепа. Такава се търси с политически действия. Топката е в тях".

Цялото интервю на Явор Стаматов с Тома Биков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването се задълбочават

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се задълбочават.  Очното в Шумен - пред закриване Пример за тежката ситуация е очното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Заради хроничния кадрови дефицит то е пред закриване. В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са..

публикувано на 22.02.24 в 11:27

Критичен недостиг на кръв в страната. Броят на кръводарителите намалява драстично

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде. "Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги..

публикувано на 22.02.24 в 09:10
Йоаким Каламарис

Проф. Йоаким Каламарис: Ако не бяхме аз и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Нотариуса

Ако не бяхме ние и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса . Това заяви пред БНР проф. Йоаким Каламарис, икономист и бизнесмен, един от потърпевшите от машината за натиск.  Разкритията около схемата за изнудвания на убития Мартин Божанов – Нотариуса продължават. Вече има две комисии –..

публикувано на 21.02.24 в 13:55

Обучават учители как да работят с изкуствен интелект

Тази седмица във Варна учители и директори ще се обучават как да работят с изкуствен интелект и ще дискутират подготовката на училищния екип за работа по СТЕМ във връзка с предстоящото изграждане на СТЕМ център във всяко училище в страната.  "Не е важно дали технологията ни харесва или не. Технологията я има и тя навлиза много бързо. Учителите..

публикувано на 21.02.24 в 10:09

Ще постигне ли обратен ефект отпадането на студентските такси? Опасенията на ректорите и бизнеса

Съветът на ректорите излезе със специално становище по темата.  Има много въпросителни, на които трябва да се даде отговор. За тази година има финансиране, но за следващите не сме убедени, че има. Трябва някой да финансира това . Тази позиция изрази пред БНР акад. Христо Белоев, заместник-председател на Съвета на ректорите и бивш ректор..

публикувано на 20.02.24 в 11:29
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов: Бездействието на институциите позволи на мобилните оператори да вдигнат цените с около 10% през 2023-та

Колективният иск може да има успех и да даде резултат, стига да се подходи към предявяването на такъв иск професионално, а не с фойерверки и големи кашони . Това заяви пред БНР Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите и бивш заместник-министър на икономиката, по повод колективните искове, внесени в съда..

публикувано на 20.02.24 в 08:17

Йонка Бакърджиева: Испанските туристи възприемат България като Индия и Непал, но за Европа

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация . Ръстът им се е увеличил с над 10%.  Това каза в интервю пред БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.  Последните 2 години има засилване на испанските туристи – над 10%. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 12:19