Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия скоро ще премахне оставащите ограничения върху износа на дизелово гориво

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия скоро ще премахне оставащите ограничения върху износа на дизелово гориво, заяви в сряда вицепремиерът Александър Новак пред Горната камара на парламента на страната, предаде Ройтерс.

"Днес пазарът е балансиран, цените са стабилизирани. Мисля, че в близко бъдеще ще бъде взето решение за премахване на забраната за износ на дизелово гориво", посочи Новак и добави, че вътрешният пазар в момента е "запълнен", предаде руската агенция Интерфакс. Той коментира и руския пазар на деривати, като каза, че правителството обмисля възможността за продажба на част от обемите, които се продават на борсата чрез фючърсни договори.

Русия, която е най-големият износител на дизел в света по море, въведе забрана върху износа на горива на 21-ви септември, за да се справи с високите вътрешни цени и недостига. Само четири бивши съветски държави - Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан - бяха освободени от наложените ограничения.

По-късно правителството облекчи ограниченията, за да позволи износа на дизел по тръбопроводи.

Миналия петък пък безусловно бяха премахнати ограниченията върху износа на бензин. Все още остават забранените за доставки на руско дизелово гориво с камиони и железопътен транспорт.

Според Александър Новак петролните цени са "на добро ниво" и пазарът е балансиран. Той обаче отказа да коментира дали групата страни производителки на петрол от формата "ОПЕК +" ще промени съществуващото споразумение за намаляване на доставките на петрол по време на срещата си в неделя, 26 ноември.

Русия се съгласи да предприеме две отделни намаления на доставките на петрол, като през април тя реши да намали добива на суров петрол с 500 хил. барела на ден до края на 2024 г., а през август обяви, че ще намали износа с 300 хил. барела дневно до края на тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени