Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се формула за допълнително обучение на персонала в детските ясли

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.
Снимка: БТА

За да се осигури по-качествена и постоянна здравна грижа в детските ясли и яслени групи се търси формулата за допълнително обучение на персонала по мултидисциплинарни програми.  

Това се налага заради трайния дефицит на медицински сестри, които като брой вече са по-малко от лекарите. 

Министърът на образованието Галин Цоков коментира, че вече са необходими кадри с нова квалификация Ранно детско развитие:

"Специалисти, които имат достатъчно знания както в сферата на медицината, така и на педагогиката, психологията, социалните грижи, за да могат те да осъществят тази комплексна грижа и образование на деца още от най-ранна детска възраст. В момента говорим и с медицинските университети, и с педагогически факултети дори под формата на съвместни програми да се направят такива магистърски програми, програми за следдипломно обучение, за да могат да се квалифицират такъв тип хора, включително и хората, които в момента работят в детските ясли и яслени групи. Те ще бъдат допълнително квалифицирани, за да могат да продължат да работят, но да имат вече и повече знания в областта на педагогиката и психологията".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени