Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурата, мобилността и градското планиране във фокуса на хакатон

Снимка: Институт GATE

От 8 до 10 декември 2023 г. Институт GATE ще бъде домакин на GATE-AEC Хакатон София заедно с организаторите на най-големия хакатон в тази сфера – AEC Hackathon (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общност, ще насърчи връзката между информационните технологии и компании, работещи в сферите на архитектурата, строителството, мобилноста и градското планиране.

Хакатонът се провежда повече от 10 години в различни градове по света. С над 50 глобални събития, AEC Hackathon е водещата платформа за отворени иновации в градската среда. За това време общността на AEC Hackathon се е развила в световен мащаб, включвайки експерти, доброволци и партньори от няколко континента. Повече за всичко това разказаха Емил Христов и Калоян Карамитов – организатори на хакатона.

По думите им те са хора, които изследват градската среда и развитието на градовете и целта на събитието е да се създадат и приложат мерки, които биха подобрили изцяло качеството на живот.

"В GATE работим по събирането на още повече данни, които са свързани с градската среда, мобилноста или въздуха, или дори шума в града, за да може да разберем малко по-ясно какво се случва в нашия град. Къде стойностите са "ок" спрямо здравето на хората, къде не са "ок" и в един дългосрочен план да работим по създаването на модели, сценарии на развитие, които да бъдат по-благоприятни за самата градска среда. Идеята е да разработваме модели, които могат в дигитална среда да тестват определени сценарии, преди да се реализират във физическата среда. Самата физическа среда, изграждането на инфраструктурата е изключително скъп и времеемък процес и отнема доста време и ресурси. И не винаги виждаме това, което се случва във физическата среда като добър ефект", отбеляза Карамитов.

Той подчерта, че не случайно градовете вървят в посока дигитализация и създаване на цифрови двойници, за да може в дигитална среда да се сравнят различни сценарии. По думите му такъв модел се прави в столичния квартал "Лозенец", в който има инсталирани няколко десетки сензора, с които се проследяват преминаващите пешеходци, нивата на шум и качеството на атмосферния въздух. На едно от кръстовищата има сензори, които проследяват трафика, като идеята е да бъдат натрупани данни и в последствие да бъде разработен микро модел на това кръстовище, с идея за предложение за оптимизация на преминаването на потоците.


"Основната цел за постигането на всички тези цели е набирането на данни, намирането на пилотни проекти и намирането на пилотни територии, което е свързано със сериозно партньорство. Публичен сектор, академичен сектор, бизнес сектор, браншови организации и т. н. GATE стартира една много интересна инициатива, която е също иновативна за България, казва се Data Space. Това е една иновативна концепция за споделяне на данни без притежаването на данни. Широко приложима в Германия, тя се фокусира върху това да не си пазиш данните сам за себе си, да ги споделяш и в същото време да имаш полза от това споделяне, като ти се връща даден резултат", посочи Христов.

По думите им тъй като работят с технологии свързани с изследването на територията има все по-голяма нужда от развитие и насърчаване в тази посока, визирайки някои традиционни сектори, като строителството и архитектурата, които изостават спрямо други по-иновативни сектори. Създаването на една платформа, в която се интегрират различните видове експертиза по някакви общи казуси е целта на хакатона.

"От една страна да се повдигнат малко технологичните знания и умения на едните, пък другите да намерят приложимост на своята технологична експертиза към полета, които не са толкова традиционно свързани с тяхната ежедневна работа. И осигуряването на един уикенд, който е работен, но с идеята да се създаде все по-широка общност около това, че всъщност изграждането на физическата среда може да бъде подпомогнато от технологиите, които все повече и повече напредват", каза Карамитов.

"Фокусът и идеята на този хакатон, за разлика от другия е доста сериозна практичност. Тоест, насочен е върху реални проблеми, ежедневни проблеми от понеделник до петък, които всяка една индустрия преживява, или има като предизвикателства и се търсят решения, които възможно най-скоро могат да бъдат приложени. Той е насочен изцяло към професионалисти, но не изключва студенти", подчерта Христов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени