Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър с основно изказване на конференция за каналджийството в Брюксел

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще направи основно изказване по време на конференция за създаване на Глобален алианс за противодействие на каналджийството в Брюксел. Поканата е отправена лично от комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.

В нея се посочва, че изборът министър Стоянов да направи основното изказване е обоснован от важните действия, предприети от България в рамките на пилотния проект с ЕК, както и от постоянните усилия на страната ни за справяне с престъпните мрежи на каналджиите.

Това е първата покана към български министър на вътрешните работи да участва като панелист в събитие на високо ниво, организирано от ЕК, от присъединяването ни към Европейския съюз.

Създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на специфична конференция на тази тема с ключовите държави на произход и транзит беше анонсирано от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната й реч за състоянието на Съюза през септември 2023 г, а в последствие бе обявено многократно от други представители на Европейската комисия.

На събитието, което ще се проведе в Европейската комисия, са поканени ресорните министри на държавите членки на ЕС и на основните държави на произход и транзит на мигрантите, ръководителите на агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и представители на международни организации.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени