Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва "Седмицата на дървото"

Снимка: архив

В Кипър днес с "Фестивал на дървото" и предоставяне на безплатни фиданки на гражданите започва "Седмицата на дървото". Тя продължава до 2 декември и е част от инициативите за борба с климатичните промени. Целта на правителството е да бъдат засадени 1 млн. дръвчета. 

Първите дръвчета ще бъдат засадени от ученици, учители, родители и министъра на земеделието и околната среда Петрос Ксенофонтос на територията на училище в района на Никозия, което е домакин на "Фестивала на дървото".

На шест места в столицата днес Отделът по горите ще раздаде на всички желаещи безплатно фиданки за използване в техните имоти. Акцията ще продължи на 1 декември в 3 областни центъра.

Безвъзмездна финансова помощ за създаване на паркове и зелени зони, за да се намали ефектът на градския топлинен остров, се предоставя в рамките на стартиращия План за укрепване на устойчивостта на общините към изменението на климата, обяви вътрешният министър Константинос Йоану. За него са осигурени европейски средства в размер на почти 3 млн. евро и целта на държавата е 1 млн. нови дървета, подчерта министърът.

В рамките на субсидирана от правителството инициатива до 2026 г. в селски райони, силно застрашени да се превърнат в пустиня, ще бъдат засадени 11 000 дълбоко вкоренени дървета и храсти, съобщи комисарят по околната среда на Кипър Мария Панайоту.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна