Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е в челните места по употреба на антибиотици

Снимка: Алами/Ройтерс

Кипър заема първо място в две класации в ЕС за антибиотици - за най-голяма употреба от пациентите и за свръхконсумация в селското стопанство. Тревожните данни за двете опасни за здравето тенденции бяха оповестени на проведена в Никозия научна конференция под егидата на Министерството на здравеопазването и Кипърската медицинска асоциация.

С най-високото в Европа потребление на антибиотици Кипър се нарежда сред страните, достигнали опасни нива за неефективност на тяхното действие, алармираха специалисти от Националния комитет за антимикробна резистентност. Те посочиха, че почти 80% от тези лекарства се предписват в първичната медицинска помощ, като до 70% от тях са неподходящи според диагнозата, вида антибиотик и курса на лечението.

Изследователи от Университета на Кипър отбелязаха необходимостта от незабавна програма за рационална употреба на антибиотиците в болниците в страната, тъй като нивата на резистентност и вътреболнични инфекции в тях са сред най-високите в Европа.

Здравната ситуация се влошава и заради използването на големи количества антибиотици в животновъдството, рибовъдството и селското стопанство, с което Кипър държи „печална преднина“, показва цитиран на конференцията европейски доклад.

Според учените климатичните промени също влияят неблагоприятно върху разпространението на нови резистентни вируси, бактерии и други причинители на заболявания.


По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна