Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска да стане център за услуги и продукти за киберсигурност

Снимка: Pixabay

Правителството на Кипър цели да го превърне в регионален център за услуги и продукти за киберсигурност, мост между Близкия изток и Европа в тази област, заявиха от Кипърската организация за цифрова сигурност. От днес до петък страната е домакин на голяма международна конференция за противодействие на кибер заплахите.

Над 200 представители на 34 държави ще участват в кибер конференцията /Cyber Drill/ за Европа и Азия, организирана от Международния съюз по телекомуникации /ITU/ и Кипърската организация за цифрова сигурност в крайбрежния град Лимасол.

Постигането на сигурна и устойчива информационна и комуникационна технологична среда е в центъра на дискусиите по време на форума.

Целта му е да подобри капацитета и готовността на държавите-членки за защита и реакция при заплахи срещу тях в кибер пространството, посочи кипърският комисар по комуникациите Георгиос Михайлидис.

Той подчерта, че домакинството на конференцията е част от популяризирането на Кипър като регионален център за услуги за киберсигурност.

Всяка четвърта фирма в страната е преживяла някаква форма на кибертака, а 88% от компаниите заявяват, че са предприели стъпки за противодействие на подобни инциденти, показва проучване на Кипърската асоциация на предприятията за информационни технологии (CITEA). 97% от анкетираните оценяват решенията за киберсигурност като „много важни“ за бизнеса им.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна