Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансови нарушения са установени при одит в болница "Пирогов"

Снимка: Ани Петрова

Финансови нарушения в болница "Пирогов" са установени при одит за периода от юни 2022 г. до юли тази година, обяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

"Има злоупотреби. Констатирани са финансови нарушения в "Пирогов". И задлъжнялост на болницата".

Той е предоставил доклад от проверката на премиера Николай Денков и на председателя на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов. Министърът очаква и прокурорски проверки. Попитан дали би освободил директора на "Пирогов", министърът отговори с думите: "изглежда не".

От своя страна Костадин Ангелов заяви, че констатациите в болница "Пирогов", направени от "Вътрешен одит“ към здравното министерство, трябва да се потвърдят от външен одит. Ангелов не смята, че на базата на тези констатации, трябва да бъде сменен директорът на болницата:

"Защото звено "Вътрешен одит" е към министъра на здравеопазването и е възможно този натиск, за който твърди директорът на "Пирогов", да е бил оказан и върху звено "Вътрешен одит" при изготвянето на този доклад".

В писмо до председателя на парламентарната здравна комисия директорът на болница "Пирогов" Валентин Димитров сигнализира за натиск върху ръководството на лечебното заведение. 

Според д-р Димитров непрекъснато се правят внушения за лошото финансово състояние на болницата и за неправилното ѝ управление. 

В сигнала са посочени имената на Красимир Николов и Лучия Добрева, заемали длъжностите административен и икономически директор, които сега работят на позиции в здравното министерство и оказват натиск, според Димитров, за да го отстранят от поста. 

Според написаното в сигнала директорът е бил разпитван през последния месец по прокурорски проверки, свързани с обществени поръчки за над 150 хиляди лева, одобрявани и възлагани от Николов и Добрева.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени