Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисциплинарно производство срещу двама военни прокурори

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу военния следовател Добрин Маринов и военния прокурор Антон Радойнов. Това стана по предложение на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов след ревизия на т.нар. дела на трупчета.

Проверката беше назначена от Сарафов малко, след като временно замени Иван Гешев, чийто мандат беше предсрочно прекратен. Тя  показа, че двамата военни магистрати съществено са забавили досъдебното производство, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства, в които се чуваше гласът на президента Румен Радев.

Радойнов и Маринов са работили по делото, по което в началото на 2020 година прокуратура разпространи записи, направени със специални разузнавателни средства, като изрично уточни, че на тях се чува гласа на президента Румен Радев. СРС- тата са били прилагани спрямо командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков и така е бил записан и държавния глава. Разследвало се евентуално престъпление, извършено от генерал, военно длъжностни лица и цивилни, а проверката е установила, че делото е било спирано два пъти с мотиви, определени от проверяавщите, като "абсурдни".

До дисциплинарките срещу двамата военни магистрати се стигна от втория опит, тъй като първия път Прокурорската колегия върна предложението заради нарушения в него.

Това са поредните дисциплинарни производства, почиващи на констатациите от ревизията на т.нар. дела на трупчета. 

Заради неритмична работа с такова се сдоби и първият наблюдаващ прокурор по т.нар. дело "Барселонагейт" Стефан Христов. Проверката, разпоредена от Сарафов, установи, че след години бездействие той е предприел интензивни процесуално-следствени действия едва след като стартира процедурата за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев като главен прокурор. 

Дисциплинарни производства има и срещу районния прокурор на София Невена Зартова, прокурора от Софийската градска прокуратура Иван Първанов и върховния обвинител Максим Колев.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!