Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФСки чества вековен юбилей с много състезания

Снимка: БТА

Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че сезон 2023/2024 е много специален, тъй като страната ще бъде домакин за първи път на две Световни купи в алпийските ски и в сноуборда, а през февруари следващата година родната централа ще отбележи и вековен юбилей.

Пампорово ще приеме два старта по паралелен слалом по сноуборд за мъже и за жени на 20 и на 21 януари, а Банско ще организира стартове за Големия кристален глобус на алпийците при мъжете в гигантския слалом на 10 февруари и в слалома на 11 февруари.

"Предстои ни много специален сезон. През 2024-а ще отбележим 100 години от основаването на Българската федерация по ски. Един век български ски не е малко. Показва устойчивост, развива се и има голям потенциал. За първи път в историята България ще бъде домакин на два старта от Световната купа - в Пампорово в алпийския сноуборд и в Банско в алпийските ски. Това е огромно признание за нас като федерация и за България. Доказали сме се като организатор и равностоен партньор на всички най-големи. Явно в света ни взимат много по-насериозно отколкото тук. Това е забележително за малка държава като България", коментира Минев.

"Тези състезания са много скъпи и за да се случат трябва да благодарим и на Министерството на спорта, на Министерството на туризма, на общините, защото ще бъде много трудно изпълнимо без тяхната подкрепа. Конкуренцията в ски спорта е огромна. Интересът е страхотен. Всички искат да приемат Световни купи, а има федерации с бюджети около 10 пъти по-големи от нашия. Много трудно се дават тези домакинства. Затова трябва да бъдем перфектни. Ако не го направим, можем да забравим за такива състезания в България поне за десет години напред", допълни той.

Най-добрият български алпиец Алберт Попов има големи очаквания за предстоящия сезон. Попов стартира новата кампания с десето място за Световната купа в коронната си дисциплина слалом в Гургъл (Австрия) на 18 ноември, но не крие амбициите си за още по-добри класирания, след като в края на февруари завърши трети в слалома в Палисейдс Тахо и записа първо класиране на подиума в кариерата си за Световната купа.  

"Винаги си поставям сериозни цели. Очакванията ми са големи. След третото място през миналия сезон се целя още по-високо. Направих страхотна подготовка, напреднах в тентически аспект и със ските. В добра форма съм. В първия старт останах само на 50 стотни от място но подиума, въпреки че не направих оптимални две спускания. Не се представих перфектно, но бях десети. Това показва, че когато всичко се напасне, резултатите ще дойдат. Надявам се през този сезон на повече класирания в топ 3, а не само едно", заяви Попов.

Той е амбициран особено за стартовете от Световната купа в Банско и особено за слалома на 11 февруари 2024 година.

Пампорово ще приеме и два старта от Европейската купа по сноублорд в паралелния слалом при мъжете и при жените на 23 и 24 януари.

"Това е историческо доверие. Винаги сме искали да организираме Световна купа. Домакинствали сме на две Европейски купи в Пампорово, така че имаме опит. Поддържаме отлични взърски с Българската федерация по ски. Нямам съмнение, че ще справим. Работим в синхрон и вярвам, че ще бъдем на световно ниво. Готови сме", заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД.

Заместник-председателят на БФСки Георги Бобев изтъкна, че състезанията в зимните спортове и особено в алпийското направление предизвикват огромен интерес по света.

"Предстои не сериозна организация и много усилия за двете Световни купи. Сезонът е задължаващ и заради 100-годишния юбилей на федерацията. Очакваме много гости, фенове и медии. Със сигурност състезанията от Световната купа в алпийските ски са най-добре отразените спортни събития от България. Само за пример мога да дам, че стартовете от състезателен уикенд се гледат от над 100 милиона души", каза Бобев.

"Само в групите за подготовка на пистите ще се включат по 200-300 души. Общо екипът за организацията на едно състезание надхвърля 1000 души. Били сме домакини на събития от този род и сме наясно какво предстои. Вярваме, че ще се справим. Българската федерация по ски е една от десетте най-стари в Европа. За 100-годишния ни юбилей ще поканим много големи звезди от света, които са карали тук. Един от тях е Алберто Томба. Има и още, но ще ги запазя в тайна засега", добави той.  

Италианецът Томба е трикратен олимпийски и двукратен световен шампион, има 50 победи за Световната купа в коронните си дисциплини слалом и гигантски слалом и е носител на Големия кристален гболус през 1995 година. На негово име е кръстена една от пистите край Банско.        

Ръководителят на състезанията от Световната купа Виктор Гичев се надява и на помощ от природата.

"Надявам се да имаме истинска зима със студ и сняг, за да можем да формираме трасетата по-лесно. Предстоят ни три големи състезания, в това число и Европейската купа по сноуборд в Пампорово. Работим много добре със Световната федерация ФИС и съм убеден, че ще се справим отлично. Искам да пожелая успех на българските състезатели през сезона", каза Гичев.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна