Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прагът на кешовите разплащания се запазва на 10 000 лева, прие Бюджетната комисия на НС

Бюджетната комисия: "Не" на облагане на бакшишите, приравняване на граждански и трудови договори, както и т.нар. "бонус-донос"

| обновено на 30.11.23 в 20:12
В сградата на Народното събрание се провежда заседание на Комисията по бюджет и финанси - 30 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Прагът на кешовите разплащания се запазва на 10 000 лева, реши Бюджетната комисия на Народното събрание. Комисията отхвърли и облагането на бакшишите, приравняването на гражданските и трудовите договори и мярката, станала известна като "бонус-донос". Това стана при второто четене на промените в данъчните закони, което ще продължи във идния вторник.

С това голяма част от мерките, обявени като лостове изсветляване на икономиката и предложени в пакета от данъчни закони, отпадат.

От горещи дебати, които не са пряко свързани с данъчната политика, до конкретни нападки – така протече заседанието на Бюджетната комисия за обсъждане на второ гласуване на промените в данъчните закони за догодина.

Прагът за кешовите разплащания остана 10 000 лева, въпреки че Министерството на финансите настояваше той да бъде свален наполовина.

Председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС припомни, че подобно предложение се появява всяка година и се обърна към финансовото министерство, като даде пример:

"Италия например опита - на 999 евро, стоя 2 години там и разбра, че това е глупаво, че не работи и се върна към 5000 евро".

Днес депутатите решиха също така да освободят от акциз бирата, произведена в домашни условия.

С чувство за хумор депутатите одобриха идеята домашната бира, която в момента не е обложена с акциз, да бъде освободена от такъв. Казусът беше поставен на дневен ред във финансовата парламентарна комисия, защото според действащите нормативни актове производството ѝ е нелегитимно. 

Дебат между Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС:

"Пътят от фабриката за бира до домашната бира не е много дълъг", отбеляза Румен Гечев.

"Професор Гечев, той и пътят от казана до фабриката за ракия също е много къс. Но казана сме го разрешили, всички правим вино или поне повечето, също правим и ракия и имаме право.(...) Да, искаме да опитаме тази домашна бира", добави Йордан Цонев. 

Според вносителя на предложението Даниела Божинова от ПП-ДБ в момента производителите на домашна бира са около 2000 души в България, но се увеличават. 

"Това е стара гурбетчийска българска традиция - да се прави домашна бира", посочи Божинова.

За лична консумация се смята количество до сто литра.

Работата на Бюджетната комисия по данъчните закони на второ четене ще продължи във вторник.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!