Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ryanair засегната от международен скандал с фалшиви части за двигатели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ryanair стана поредната авиокомпания, засегната от международен скандал, свързан с фалшиви части за двигатели в два свои самолета, съобщи вестник "Дейли мейл". 

Фалшивите части са били открити по време на рутинни проверки по поддръжка в американския щат Тексас и Бразилия през последните няколко месеца. 

Големите американски превозвачи Delta Air Lines, American Airlines и Southwest Airlines също са открили съмнителни части в самолетите си. 

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри каза, че фалшивите компоненти идват от британския доставчик AOG Technics, който не е сред одобрените доставчици на Ryanair. 

Регулаторните органи са били предупредени за фалшиви части, открити в самолети Boeing и Airbus тази година и се твърди, че разследващите, проследявайки доставките, са стигнали до AOG Technics. 

Авиационните контролни органи в Обединеното кралство, САЩ и Европа обвиниха компанията, че доставя части за двигатели с фалшиви сертификационни документи, което поражда опасения за безопасността. 

О’Лиъри призова за по-строг контрол върху доставчиците на реактивни двигатели чрез трети страни. 

Американският производител на двигатели CFM International предприе съдебни действия срещу AOG Technics, след като неговият модел CFM56 – най-използваният реактивен двигател в света – се предполага, че е засегнат от скандала.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна