Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски самолет ще извърши полети за наблюдение над Израел и Газа

Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство ще извърши полети за наблюдение над Израел и Ивицата Газа като част от усилията за спасяване на заложниците. 

Министерството на отбраната каза, че самолетът за наблюдение "ще бъде невъоръжен, няма да има бойна роля и ще има задача единствено да локализира заложници". "Само информация, свързана със спасяването на заложници, ще бъде предавана на съответните органи, отговорни за тяхното спасяване", се казва в изявление на министерството. Полетите ще се извършват над източното Средиземноморие, включително във въздушното пространство над Израел и Газа.

Министерството на отбраната допълни че правителството на Обединеното кралство "работи с партньори в целия регион, за да осигури освобождаването на заложниците, включително британски граждани", след атаките на Хамас на 7 октомври. Безопасността на британските граждани е наш най-голям приоритет, се изтъква в съобщението. Самолети и кораби на кралския флот бяха изпратени в източното Средиземноморие седмица след нападенията на Хамас на 7 октомври. Военният пакет включва също патрулни самолети P8, средства за наблюдение, три хеликоптера и рота от кралски морски пехотинци, поставени в режим на готовност, за да осигурят практическа подкрепа на Израел и партньорите в региона, да бъдат възпираща сила и да предложат сигурност". 

В четвъртък за Персийския залив замина втори боен кораб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна