Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел засилва офанзивата в Газа

Снимка: АФП

Израел обяви, че сухопътната му офанзива вече обхваща и южната част на Ивицата Газа и нареди евакуация към отделни безопасни региони.

Палестинците заявиха, че вече няма къде да отидат в затворената територия.

ООН отново призова за прекратяване на войната заради критичната хуманитарна ситуация в Газа.

Операциите срещу радикалното палестинско движение "Хамас" на юг ще бъдат "не по-малко силни" от тези в северната част на ивицата Газа, предупредиха израелските военни. От "Хамас" съобщиха за над 700 жертви на атаките за денонощие и повече от 15500 от началото на офанзивата. Фокусът ѝ се пренесе е в южната част на анклава, където според израелските военни се крият хора от ръководството на "Хамас". Все по-тежка става хуманитарната обстановка в районите на военни действия. Заповедите за евакуация бяха последвани от тежки бомбардировки.

Официален представител на "Хамас" заяви от Ливан, че в Ивицата Газа няма безопасни зони и обвини Израел, че преднамерено убива цивилни.

Голяма част от над два милиона жители на Ивицата Газа се струпаха в южната ѝ част, след като Израел нареди още в първите дни на войната на цивилните да напуснат северните части на Газа.

Израелските военни съобщиха, че при въздушен удар в анклава е убит един от командирите на "Хамас".

Говорителят на армията Даниел Хагари уточни, че командирът е наредил набези в Южен Израел на 7 октомври. При нападенията бяха убити 1200 души, а повече от 240 бяха взети за заложници. След случилото се Израел започна масирана операция срещу "Хамас" в Газа. По време на едноседмично примирие бяха освободени над 100 заложници срещу пускането на палестински затворници, но после сраженията започнаха отново.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, заявявайки, че страданията на цивилното население са нетърпими.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна