Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eврокомисар Макгинес не посочи дата, но оцени високо желанието на страната ни за въвеждане на еврото

Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес на пресконференция в МС - 4 декември 2023 г.
Снимка: БТА

Eвропейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес отказа да посочи конкретна дата за присъединяването на България към еврозоната.

Тя подчерта, че всички критерии трябва да бъдат изпълнени и оцени високо желанието на страната ни за въвеждане на еврото. Макгинес допълни, че то съвпада с желанието и на Европейската комисия.

Европейската комисия приветства "изключително силно" желанието на България да премахнете дерогацията за вноса на руски петрол, още заяви еврокомисарят по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес, която е у нас на двудневно посещение.

Основният фокус на визитата ѝ в България обаче е предотвратяването на заобикалянето на санкциите на стоки с двойна употреба, които достигат до Русия и биват използвани от руската армия във войната срещу Украйна.

Утре заедно с министъра на финансите Асен Василев Макгинес ще посети българо-турската граница и ще се запознае лично с работата на митническите служители и гранична полиция за предотвратяването на вноса и износа на стоки, които са под санкционен режим. 

През българо-турската граница минават стоки под санкционен режим, наложен на Русия заради водената от нея война срещу Украйна, потвърди министърът на финансите Асен Василев, като подчерта, че става дума за стоки, произвеждани от над 20 000 компании:

"В момента виждаме доста сериозна активизация на внос и на износ на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Като крайна дестинация оттам-нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия.

И точно по този въпрос сме започнали много активна работа с Европейската комисия - да идентифицираме компаниите, да идентифицираме каналите и те да бъдат пресечени", коментира Асен Василев.

Докато еврокомисарят Марейд Макгинес похвали страната ни за желанието да премахнем изключението за внос на руски петрол, премиерът Николай Денков за пореден път подчерта, че засега няма доказателства, че  "Лукойл" заобикаля санкциите:

"И всички наши проверки досега абсолютно категорично показват, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един регламент европейски, нито един български закон, нито една митническа разпоредба", посочи Николай Денков. 

По отношение на еврозоната Макгинес приветства желанието на България за членство:

"Желанието на България е същото като желанието на комисията, но тези неща се случват с изпълнение на абсолютно всички критерии. Доколкото чувам от моите колеги, наистина има огромно желание всичко това да е извършено възможно най-скоро.

Имаме едно и също мислене, трябва да завършим с последните останали теми, които трябва да бъдат покрити, но в момента не мога да кажа такава дата", коментира Марейд Макгинес.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени