Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на производител в България с най-голям спад на годишна база в ЕС

Производствените цени в ЕС се понижиха силно през октомври спрямо година по-рано, като спадът в България е най-голям в рамките на съюза, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

На месечна база обаче европейските цени на производител се повишават за трети пореден месец, но при понижение в нашата страна.

Цените на производител в целия ЕС и в еврозоната се повишиха през октомври с 0,2% спрямо септември, когато нараснаха с 0,5 на сто.

В България производствените цени обаче се понижиха в рамките на октомври с 0,6% след скок с 2,1% през септември, подновявайки тенденцията на спад от предходните месеци.

Най-солидно повишение на цените на производител на месечна база беше отчетно в Ирландия (4,9%), Италия (2,2%) и Нидерландия (0,7%), докато най-солиден спад на производствени цени имаше в Люксембург (понижение с 3,7%), Латвия (с 2,7%) и Гърция (с 1,9%).

Спрямо година по-рано производствените цени в ЕС спаднаха през октомври с 8,7%, а в еврозоната - с 9,4%, но след рекордния спад през септември съответно с 11,2% и с 12,4 на сто.

Понижението на цените на производител на годишна база продължава да се дължи най-вече на  рязкото намаляване на енергийните цени (с 22,7% в ЕС и с 25% в еврозоната).

В България производствените цени се понижиха през октомври спрямо същия месец на 2022 г. с 25,9%, отбелязвайки най-солиден спад в рамките на Европейския съюз. По-добро понижение на годишна база беше отчетно и в Белгия (с 20,5%) и Гърция (с 14,7%). В същото време най-голям ръст на цените на производител беше отчетен в Люксембург (скок с 18,4%), Словения (с 2,5%) и Словакия (с 1,1%). 


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна