Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания подписа договор с Руанда за мигрантите

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли подписа в Кигали договор с Руанда, който цели да осигури бъдещето на миграционната политика на правителството, предвиждаща депортиране в африканската държана на търсещи убежище на Острова.

Документът е подобрена версия на предишния договор, който бе отхвърлен от Върховния съд поради загриженост за човешките права и нарушение на международните норми.

При подписването Клевърли изтъкна, че Руанда вече има репутация на страна с хуманно и професионално управление на бежанци и мгранти. 

Неговият колега Винсент Бирута допълни, че договорът ще отговори на правните опасения, повдигнати около схемата за депортиране. 

Във Великобритания премиерът Риши Сунак по-рано изрази убеждение, че полети към Руанда с мигранти ще има още през пролетта. 

Днес премиерът заяви:

"Зарекох се да спра малките лодки през Ламанша и ще го сторя. Днес подписахме договор с Руанда, който изяснява, че ние решаваме кой да идва в тази страна, а не престъпните банди". 

В същото време министърът, отговарящ за миграцията - Робърт Дженрик, заяви, че празнините на пазара на труда в резултат на обявения вчера нов имиграционен план, ще бъдат запълнени от британски работници.

Дженрик допълни, че планът ще намали нетната миграция с най-малко 300 000, след рекордните данни за последната година. От Конфедерацията на британската индустрия обаче изразиха силно съмнение, че правителството ще се прави с недостига на работна ръка. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна