Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за 2024 г. скара депутатите

Утре НС ще изслуша министъра на енергетиката

Снимка: БТА

Парламентът ще изслуша министъра на енергетиката Румен Радев в четвъртък.

Предложението е на "Възраждане" заради останалите без ток хора поради снеговалежите.

В приетата програма е също създаването на Временна комисия за споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ".

Приемането на бюджета за 2024 година скара депутатите.

Първото гласуване на Бюджета за 2024 година ще влезе в дневния ред на Народното събрание днес. След това са и вторите четения на пакета данъчни закони. Срещу това възрази лидерът на БСП Корнелия Нинова, като го нарече абсурд и добави:

"Първо ще гласувате големия бюджет, приходите в който зависят от данъчните закони, без те да са приети. Тях ще ги гласувате после. И какво ще се окаже? Че на второ четене данъчните закони няма да бъдат приети така, както са внесени от правителството, а големият бюджет вече ще сте го приели така, както е внесен от правителството. Това е абсурд! Разберете, че повече така не може да се управлява държава!".

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" апострофира:

"Трите закона данъчни са на второ четене. Ще знаем точно какви закони са приети".

Намеси се и Йордан Цонев от ДПС:

"Ами аз ви питах защо като вицепремиер внесохте бюджет без данъчни закони, бюджет с данъчни закони в едно по времето на вашия кабинет и не застанахте тук, на банката, да ми отговорите".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвърза ситуацията с провала на предначертаните приоритети на управляващите като заяви, че нито един от тях не е осъществен:

"Освен провала за Шенген, е и провалът за еврозоната. Не един, не двама, не трима висши европейски чиновници обясняват, че България не отговаря на условията и на критериите за членство в еврозоната. Да не говорим, че все още Конституционният съд не се е произнесъл, а е очевидно, че българското правителство е загрижено повече за Украйна, отколкото за България, защото дори една десета от парите, които се харчат за Украйна всеки месец от българския бюджет, включително и с подаръци на стойност милиарди, да бяха внасяни за нужди на български граждани, може би това щеше да се случи".

Очаква се депутатите да започнат работа с дебат за създаването на временна комисия по повод споразумението между "Булгаргаз ЕАД" и турската енергийна компания "Боташ", подписано на 3-ти януари тази година.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!