Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломира се 73-тият випуск лекари по медицина в Пловдив

Носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ е Константин Баталов

| обновено на 07.12.23 в 06:28

358 лекари от Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив ще получат днес дипломите си на тържествена церемония в зала „С.И.Л.А.“. 146 от дипломантите се обучават на български език, а 212 – на английски. След успешно завършен шестгодишен курс на обучение те придобиват образователно-квалификационна степен „магистър” и професионална квалификация „лекар”.

Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които ще бъдат връчени грамоти, плакети и стетоскопи. Първенец на випуска е Константин Анастасов Баталов. Той е тазгодишният носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и ще поднесе приветствие от името на завършващите.

Шестима от чуждестранните дипломанти, обучаващи се на английски, завършат с отличен успех от следването и държавните изпити. След тях с най-висок успех е Зейн Ул Абдийн Амин, който ще произнесе слово от името на чуждестранните студенти. Един от отличниците сред чуждестранните абсолвенти е учил на български език.

Честта да прочетат Хипократовата клетва на български и английски се пада на Лилия Ценкова и Аристидис Велисаридис, които завършват втори по успех.

На церемонията по дипломирането на 73-ия випуск на Медицинския факултет ще присъстват  чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели.


По публикацията работи: Антоанета Петричанска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна