Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 декември - празник на студентите и на Софийския университет

Автор:

Днес е празникът на студентите. Денят е и патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски" - най-старото висше учебно заведение у нас. 

Президентът Румен Радев поздрави студентите и преподавателите по повод 8 декември. Във Фейсбук държавният глава отбеляза, че от успеха на тяхната отговорна мисия зависи България неотклонно да поеме по пътя на просветата, прогреса и будната гражданска съвест. 

"Днес, когато за младите хора у нас се цитират негативни статистики, не трябва да забравяме, че българските студенти са доказали, че имат потенциала, енергията, ума и таланта да променят България към добро", пише в поздравлението си президентът Румен Радев. 


От трибуната Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната - Демократична България" поздрави българските студенти с техния празник:

"Искаме за празника им да ги поздравим навсякъде, където и да са по света, и благодарим за всяко: "Ще се върна, щом съм готов да помагам на България", което все по-често чуваме. На празника на българските студенти ние си пожелаваме България да има повече и повече университети сред първите университети в света. Българските студенти да продължават да имат равностойни и по-големи успехи с приятелите си от цял свят, а учениците ни да са част от образователна система с висок критерий, съвременни стандарти и възможности".

Студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив ще раздават стикери с мотото "Празнувай отговорно! Не карай пил!“. Кампанията се провежда за 9-та поредна година и се подкрепя от висши училища от цялата страна. Кампанията отправя призив към студентите да не шофират след употреба на алкохол или упойващи вещества и да подходят отговорно към себе си и околните, заяви председателката на студентския съвет към Университета по хранителни технологии Лидия Георгиева като припомни, че преди близо десетилетие началото ѝ беше поставено след тежък инцидент, при който студенти изгубиха живота си.   

Тази година инициативата се подкрепя от актьора Наум Шопов, дуета Торино и Пашата, фотомодела и актриса Диляна Попова и поп певеца Ивайло Колев. Включват се също Националното представителство на студентските съвети и  Младежкия червен кръст. КАТ Пловдив ще разпространи видео, а с призив към младите хора ще се обърне кметът  Костадин Димитров 

Хиляди студенти от България, Гърция и Турция  ще празнуват в Банско. Тази година повечето заявки са само за една нощувка, но хотелиери и ресторантьори са се постарали да им предложат чудесни условия и забавления на достъпни цени. Още вчера улиците и заведенията в курорта се изпълниха с млади хора, направили резервациите си преди месеци. От туристическия бранш в града отчитат, че заявките за студентския празник са повече, но за по-кратко време, сподели Юлия Попова, собственик на малък семеен хотел и една от най-известните механи в Банско. Цените са поносими и за студентите За сигурността на празника около заведенията и нощните клубове има засилено полицейско присъствие. В ски зоната над града все още няма отворени писти, но кабинковият лифт ще работи в следващите три дни. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна