Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС


Депутатите обсъждат промените в Конституцията. Те са внесени от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и Движението за права и свободи. Основните промени предвиждат реформа в съдебната система, ограничаване на президентските правомощия при назначаване на служебни правителства, въвеждане на публични процедури за избор на регулаторни и контролни органи, както и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

 Вносителите на предложенията за промени в основния закон са убедени, че те са навременни и необходими.

"Политическата система стигна до такава криза, че само нова промяна на Конституцията, сегашната промяна, може да се опита да поправи това", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

От опозицията възразиха.  

"Нещо ви е обхванал Коледния дух и имам чувството, че в една така - как да я нарека, паралелна реалност сякаш се намираме. Вие говорите за тези промени в Конституцията като за някаква панацея, от която в България сега, видите ли, ще тръгне един възход. Не можеш да го спреш след това", заяви Кристиан Вигенин.

Според него орязването на правомощията на главния прокурор обезсмисля тази фигура и му отнема възможността да се бори с корупционни практики. Намаляване на прокурорската квота в Прокурорския съвет за сметка на назначените от парламента отваря пътя за пряка политическа намеса в държавното обвинение:

"Според мен, това е един добре премислен ход, така, че сегашните управляващи да си гарантират недосегаемост в следващите години за нещата, които свършиха и предстои да свършат в държавата в оставащото време на това Народно събрание и на това правителство", посочи Вигенин.

Изненадващо ПП-ДБ се разделиха. Бойко Рашков подкрепи опасенията на опозицията.

"В момента сме на път да улесним политическия начин за въздействие върху прокуратурата главно. Аз, ако остане проекта в това му съдържание в тази му част, няма да подкрепя с тези мотиви този проект", посочи той.

Според Надежда Йорданова обаче намалените правомощия на главния прокурор ще ограничат възможността за намеса в други обществени сфери.

"Членовете, които ще избираме от обществената квота, няма да бъдат партийно зависими, а ще бъдат изявени фигури-професионалисти. Това е важно, за да може да се гарантира, че прокурорската професия ще подлежи на обществен контрол", изрази увереност тя.

Депутатите не приеха предложението на "Възраждане" дебатът по конституционните промени да бъде излъчван пряко по БНР и БНТ.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени