Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС опроверга твърдение на Тошко Йорданов за тайно заседание заради ГМО

| обновено на 08.12.23 в 13:24
Тошко Йорданов
Снимка: БТА

Депутатът от партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че правителството е провело неоповестено публично заседание, на което е решено България да подкрепи отпадането на регламентите за ГМО продукти в ЕС на предстоящата среща на Съвета на Евросъюза. По думите на Йорданов става въпрос за нови геномни техники за храни и фуражи, което, според него, може да доведе до загуба на пазари: 

"Пробутвания на генномодифицирана храна! Това ще доведе до освобождаване на нови, неизпитани ГМО в природата, които, както знаете, няма как да бъдат ограничени на едно поле в природата, и прехвърлянето им на полетата, на които българските производители произвеждат хранителни продукти.

Това ще доведе до това, че ще загубим пазари, които търсят чиста, биологична храна, тъй като никой в България вече няма да може да докаже дали храната му не е замърсена с ГМО. Освен това в магазините ще се предлагат без етикиране и без проследяване хранителни продукти, които имат ГМО. В момента задължително се отбелязват".

По повод тези твърдения на Тошко Йорданов, от правителствения пресцентър заявиха пред БНР, че не е провеждано необявено заседание на правителството по въпроса за употребата на генномодифицирани организми у нас. На последното си редовно заседание на 6 декември, кабинетът е приел позицията на България по предложението за нов европейски регламент за растенията и фуражите, получавани чрез нови геномни техники.

България може да подкрепи общ подход, след като последните компромисни текстове, представени от испанското председателство, отговарят на въпроси, които страната ни е поставяла в дискусиите до момента, заявиха от правителствения пресцентър.

От пресцентъра на правителството коментираха още, че на европейско ниво не се променя регламента за употребата на ГМО и всяка страна членка ще може да продължи да забранява употребата им, каквато е българската политика. В новия Регламент, обсъждан от страните членки, става въпрос за въвеждане на нови геномни техники, което е различно от генномодифицираните организми.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!