Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия каза "не" на връщането на 20% ДДС за ресторантьорите от началото на 2024 г.

Снимка: Ани Петрова

Ресторантьорите ще ползват 9-процента намалена ставка на ДДС още една година, реши бюджетната комисия в парламента. На късно заседание, прекъсвано няколко пъти, данъчните текстове бяха приети на второ четене. Окончателното решение ще бъде взето във вторник в пленарната зала.

Бюджетната комисия отхвърли предложението за връщане на 20% ДДС на ресторантьорите от началото на следващата година.

Депутатите оставиха настоящите текстове, според които и догодина те ще могат да се ползват от въведената заради пандемията 9-процентна намалена ставка.

Връщането на ставката за ресторантьорите от предпандемичните нива от 20% бе защитено с аргумента, че вече няма ограничения заради Covid-19. От бранша обаче твърдят, че все още търпят последици заради кризата, освен това – че така и не се е стигнало до обсъждания между основните организации в сектора и Министерството на финансите.

Предложението за 20-процентия налог бе на Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България", като той припомни, че всички мерки, които целят изсветляване на бранша през данъчните закони, са били отхвърлени.

Текстовете в Закона за местните данъци и такси, особено с автоматичното обновяване на данъчната оценка на имотите, предизвика смут при гласуването. В крайна сметка текстът не получи подкрепа.

Спорове предизвика и въвеждането на налог от 15% за мултинационалните корпорации. Бюджетната комисия все пак гласува на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвежда този по-висок налог.

Окончателно текстовете ще бъдат гласувани следващата седмица. 

В понеделник се окачва първото четене на Бюджет 2024, а данъчните закони са ключови за приходната му част. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна