Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалният параклис "Св. Петка" в Трън преминава към зимно работно време

Скален параклис "Св. Петка" в Трън
Снимка: streetwatch.bg

Скалният параклис "Св. Петка" в Трън преминава към зимно работно време, съобщават от общината. От тази седмица той ще бъде отворен за посетители само в дните петък, събота и неделя.

Заради лошите метеорологични условия през зимния сезон параклисът ще работи  в дните петък, събота и неделя от 10.00 до 15.30 часа. В празничните 25, 26 и 27 декември той ще бъде отворен за посетители от 10.30 до 15.30 часа. Същото важи и за 1 януари 2024 година.

Скалният параклис е християнизирано праисторическо светилище, разположено над кв. "Баринци" в Трън. В него, гонена от неверници, се е укривала Св. Петка.

При пристигането на войската, тя успява да се скрие в отвор в скалата, оставяйки следи от единия си крак и от една от дланите си. Войниците откриват в пещерата току- що изпечена питка, която се вкаменява когато посягат да си отчупят от нея. И днес вкаменената питка и следите, оставени от Св. Петка могат да се видят в параклиса.

Той е едно от най- посещаваните места в региона. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е лековита.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна