Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 89 години!

| обновено на 09.12.23 в 13:38

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на първото българско радио - Радио Варна. Началото е поставено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски радиопредавател. Варненската общественост се обединява около идеята за създаване на радиоклуб, какъвто вече съществува в столицата. Ентусиазираните радиолюбители се обръщат към градските власти и обществеността за съдействие. Постройката на радиостанцията започва с поставянето на антена на градския часовник и изграждането на предавател.

Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10 часа и 30 минути с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София. На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България. В началото на 1936 година е инсталиран нов предавател, унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин. Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936 година на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

В прикачения звуков файл чуйте гласовете на хората, които не само работят, но и живеят за Радио Варна. Ваня Славова събра емоциите на репортерите, новинарите и водещите.


По публикацията работиха: Александър Йорданов, Емилия Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени