Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в Кипър спадна до най-ниското ниво за последните 15 години

Снимка: Pixabay

Два рекорда на трудовия пазар отбелязват в Кипър. Безработицата в страната спадна до най-ниското ниво за последните 15 години, а заетостта достигна най-висока стойност, съобщиха от Статистическата служба и социалното министерство в Никозия. 

Регистрираните безработни в Кипър в края на ноември са малко над 12 600 души, или 11 800 след сезонните корекции, което е най-ниският брой от октомври 2008 г., сочат статистическите данни.

Намалението на безработните с над 17% в сравнение с ноември миналата година се дължи основно на секторите хотелиерство и ресторантьорство, търговия, строителство.

Безработицата спадна до 5,8% в сравнение с 6,8% през същия период преди година, според резултатите от изследването на работната сила.

Проектобюджетът за догодина, чието обсъждане в пленарната зала на парламента започва на 18 декември, е разработен при прогнози за ниво на безработицата от 5,8% при 6,5% през тази година, като се очаква нейното намаляване в следващите 2 години.

В същото време заетостта в страната се увеличава с 1,3% през третото тримесечие спрямо същия период миналата година, с което броят на наетите работници достигна рекордно високо ниво.

Работодателските организации в Кипър обаче заявиха, че фирмите във всички икономически сектори "отчаяно се нуждаят" от персонал.

Най-голямо търсене на служители има в хотелиерството, ресторантьорството, строителството, селското стопанство, търговията на на дребно.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!