Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ организира конференция за кметове с участието на премиера и председателя на НС

Националното сдружение на общините в България организира встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за новия мандат 2023 - 2027 г.

Конференцията ще бъде открита от председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. В рамките на форума е предвидена дискусия с представители на изпълнителната власт, в която ще участват министър-председателят Николай Денков, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

На форума ще бъдат очертани актуалните за общините политически теми, основните предизвикателства и общата визия за развитието на местната власт в следващите четири години. 

Справка за избраните ръководства на общините в новия мандат показва, че в местните избори на 29-ти октомври са участвали повече кандидати за кметове и общински  съветници, отколкото при предходните избори през 2019 г. За 5 053 мандата в общинските съвети са се борили 30 231 кандидати, докато на изборите през 2019 г. те са били 29 477. Намалението на мандатите за общински съветници се дължи на резултатите от последното Националното преброяване на населението. Кандидатите за кметове на последните избори са били 1350, а със 100 по-малко са били на предишните. 

На отминалите местни избори в 6 общини е бил излъчен само един кандидат за кмет, който е бил начело на общината и през предходния мандат. 24 от кметовете на общини през миналия мандат не са се кандидатирали през 2023 година.

Общо преизбраните кметове са 199. Само с 1 по-малко са били те през 2019 г. 66 са новите лица начело на българските общини. Запазва се съотношението преизбрани/новоизбрани от предходните избори 75% - 25%.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!