Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общото събрание на ООН прие резолюцията за хуманитарно примирие в Газа

Снимка: БГНЕС

Със 153 гласа „за“ срещу 10 гласа „против“ и 23 „въздържали се“ Общото събрание на ООН прие проекторезолюцията, която настоява за незабавно примирие по хуманитарни причини в Ивицата Газа.

Миналата седмица Съединените щати наложиха вето на подобен документ при гласуването в Съвета за сигурност, което предизвика критики от много държави и хуманитарни организации. 

В резолюцията се иска още всички страни да се съобразяват със задълженията си по международните закони за защита на цивилните, както и освобождаване на заложниците веднага и без условия.

По време на изказванията американският представител в световната организация Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че Вашингтон е съгласен с някои от нещата, изложени в резолюцията като тежката ситуация в палестинската територия и големия брой убити сред населението. Тя обаче подчерта, че  страната й не може да подкрепи едностранчив документ. Томас-Грийнфийлд предложи поправка, която осъжда „жестокостите“ на „Хамас“ по време на нападението на 7-ми октомври, но предложението не успя да събере нужните две трети от гласовете.

 Поправка, свързана със заложниците, предложи Австрия, но тя също не мина.

Израелският представител Гилад Ердан нарече резолюцията двулична, тъй като в нея  не се  споменава „Хамас“. Според него прекратяването на бойните действия ще донесе полза единствено на групировката. Ердан смята, че по този начин палестинската организация „ще продължи управлението си, основано на терора и реализирането на сатанинския си дневен ред“.

Представителят на палестинците Рияд Мансур каза, че това е исторически ден от гледна точка на отправеното послание. „Хамас“ приветства приемането на резолюцията и призова международната общност да продължи да оказва натиск върху Израел, за да я изпълни. Подобно мнение изказаха и палестинските власти в Рамала. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна