Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри промени в Закона за тютюна

Снимка: БГНЕС

Със 139 гласа "за" депутатите приеха окончателно промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Против гласуваха само депутатите от "Възраждане".

С окончателното приемане на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия депутатите наложиха забрана за предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните си части, като филтри, хартия, опаковки и други технически елементи.

Забранява се също предлагането и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия от автомати за продажба на тютюневи и свързани с тях изделия, както и от щандове за самообслужване, с изключение на обектите за безмитна търговия.

Отпада възможността за освобождаване от задължението за поставяне на здравни предупреждения върху опаковките. Продуктите с ниско съдържание на никотин, също ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните заради риска върху здравето.

Тютюневите изделия в обхвата на този закон, които са произведени и вече пуснати на пазара, могат да продължат да се предлагат до два месеца от влизане му в сила.




По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна