Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден бюджет за култура

Снимка: БТА

Рекорден бюджет за култура ще бъде определен по време на второто гласуване на Бюджет 2024.

520 милиона лева ще получат културните институти. Това обявиха Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски след работна среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Бойко Борисов уточни: 

"Решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата…това са допълнителни 68 млн. лв. За сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо 5 млн. лева за българските културни институти и дружества, 15 млн. за фонд култура".

Ще бъде въведен и двоен контрол за всички търгове за лекарства.

30 милиона лева ще бъдат дадени за Център за киберсигурност.

Кирил Петков отбеляза:

"Другото, за което се обединихме, е независимо как разпределяме разходите, така че да имаме основните приоритети, сложени на масата, не надхвърляме 3-те процента, защото еврозоната е наш общ приоритет".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че противоречия между лидерите няма, а до края на годината ще бъдат приети със сигурност промените в Конституцията и бюджета:

"По Конституцията говорим постоянно, мисля, че всичко вече работи в едни групи, стиковат помежду си и ще имаме тази седмица успешен нов проект какво ще коригираме. За момента няма сериозни спорни текстове". 

Всички културни институции и читалища няма да плащат промишлен ток, каза още Борисов. Пари ще има и за ядрените реактори на "Уестингхаус", увери той:

"Индустриалният ток и сега е много по-скъп. Когато дойде либерализацията на пазара, пак ще седнем и пак ще намерим защитните механизми за точно тези учреждения, които в момента работят. В следващите минути ще подпишем с "Уестинхаус" за новите ядрени мощности. Просто колегите доглеждат материала, там залагаме милиард и половина, с която Асен Василев се е съгласил и ДПС бяха на всички срещи".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна