Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Николай Марин е новият ректор на ЮЗУ

Професор Николай Марин е новият ректор ЮЗУ
Снимка: БТА

Професорът по международно право и доскорошен декан на Правно-историческия факултет д-р Николай Марин е новият ректор на Югозападния университет в Благоевград. За първи път юрист застава начело на висшето училище, което през последните 24 години бе управлявано от математици.

Две бяха кандидатурите за ректор на Югозападния университет- на проф. Николай Марин от правния факултет, и на проф. д-р Преслав Димитров, който има зад гърба си два мандата като декан на Стопанския факултет. На общото събрание не бяха направени други номинации. 

В рамките на 15 минути двамата кандидати представиха управленските си програми и виждания за развитието на висшето училище. 

Най-важното според проф. Преслав Димитров е международната акредитация на университета, създаването на маркетингов отдел за привличане на повече студенти и докторанти от чужбина, особено от Азия, както и междууниверситетски център за нови технологии.

Особено важно за проф. Димитров е да се работи в спокойна среда, която уважава различното мнение. 

Според проф. Николай Марин Югозападният университет несправедливо е поставян по средата или на дъното на класациите на висшите училища и трябва да си върне мястото, което заслужава, включително да бъде включен в списъка на изследователските университети. Дигитализацията на образователния процес ще даде повече възможности за дистанционно обучение, а студентското предприемачество трябва да бъде подкрепено и стимулирано както от преподавателите, така и от бизнеса. 

След продължило близо два часа гласуване с 275 срещу 64 гласа за ректор на ЮЗУ беше избран проф. д-р Николай Марин. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени