Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген

Снимка: архив

"България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство", се казва в позиция на правителството на Нидерландия, с която БНР разполага.

От нидерландския кабинет обаче подчертават, че мониторингът след присъединяването е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

От правителството препоръчват да се прилага регламента по Шенген, който предвижда мисия за пълна оценка в рамките на една година от присъединяването ни към пространството за свободно движение. След това България, както и други държави членки, ще бъде периодично оценявана, се казва още в решението.

По отношение на върховенството на закона, наблюдението ще се извършва в контекста на годишния доклад на Комисията за върховенството на закона, добавят още от правителството.

Mинистър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви:

"Това, което виждаме на българо-турската граница е сериозно подобрение, в страната има и напредък по отношение на борбата с корупцията. Ситуацията не е перфектна, но е положението се е подобрило значително. Затова Нидерландия трябва да е честна и да признае, че има напредък. Години наред спирахме приемането на двете страни. Миналата година дадохме положителна оценка за Румъния, сега трябва да сме честни и да предприемем тази стъпка и за България".

Според източник на БНР, решението на правителството на Нидерландия да свали ветото си върху присъединяването на България към Шенген може да се окаже окончателно, тъй като то е само информативно за парламента на кралството и не е задължително да бъде гласувано от него. 

Същевременно, теоретично е възможно парламентът да изрази несъгласие, поясниха източниците на БНР.

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към европейската Шенгенска зона, най-голямата зона без паспорти в света, съобщи нидерландското министерство на правосъдието, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход, съобщава и агенция Ройтерс. Според нидерландската преса новината идва от писмо на държавния секретар по въпросите на убежището и миграцията Ерик ван дер Бург до Камарата на представителите.
По-рано днес премиерът Денков обяви, че до края на деня може да се очакват положителни новини за ветото на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. 
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна