Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Кои са най-иновативните компании в България

На 19 декември за 19-та поредна година ще бъдат връчени националните награди за  иновативно предприятие на годината. Илиана Иванова -комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и министър-председателят Николай Денков ще са специални гости на Националния иновационен форум „Иновации и устойчив растеж“ и ще връчат някои от отличията.

Специално за Радио София Пламен Иванов, който координира международните проекти във Фондацията „Приложни изследвания и комуникации“ (представител на България в Europe Enterprise Network, най-голямата мрежа за подкрепа на малки и средни предприятия), разказа за процеса на селектиране на най-добрите сред подадените кандидатури (над 100) от най-различни сфери:

Националният иновационен форум е истински празник на иновациите. В България се създават иновации, които определят тенденциите не само за нашата страна, но и за света. При нас има много ясни правила какво е иновация и ние внимателно проверяваме всяка компания и всяка иновация, като за нас е важно да разберем и какъв е потенциалът на всяка от тях и как променя тя живота на хората“  - каза той.

Новата категория тази година е иновационен мениджмънт – за компании, в които „цялостният култура на организация цени иновациите“. Сред останалите категории са Зелена иновация, Социална иновация, Иновации за качество на живот, Иновация в креативните индустрии, Иновативна старт-ъп компания и Пазарно лидерство, като във всяко от тях има изключителни постижения и истории за разказване.

Тазгодишното издание на форума събира представители на правителството, на бизнеса, и на научните среди на най-високо ниво. Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, кметът на София Васил Терзиев, Миглена Николова, изпълнителен директор на компанията - победител в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2023“, и доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник декан на Стопански факултет на Софийски университет, ще представят своята гледна точка по развитието на иновационната среда в България и по годишния доклад Иновации.бг 2023 на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, като акцентът ще бъде върху отбранителната индустрия.

БНР в лицето на Радио София е медиен партньор на събитието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна